Lekplatsen bakom Hertigvägen 8 renoveras

Skiss Hertigvägens lekplats 2023-01-30

 

Lekplatsen, som kommer att tillgänglighetsanpassas har temat Snusmumriken och hans skog från Tove Janssons sagor om Mumindalen. Lekutrustningen består dels av Snusmumrikens skog, tält och hängmatta till vilka man tar sig via hans alldeles egna bro.

Skogen som består av lekfunktioner på tre olika nivåer bjuder på rutschkanor, klätterlek och ett fiskenät där man kan balanser och koppla av med en vän. Fiskenätet kan också bli en plats för en sagostund. Utöver detta finns de i skogen olika aktiviteter för barn som har begränsad förmåga att klättra.

I snusmumrikens tält kan man på utsidan av tältet öva på klätterlek. För den som kan klättra ända upp kan man sitta och spana ut över skogen och på andra sidan om bron. Inne i tältet finns en labyrint där man kan övas sig på att gå igenom utan att nudda vid stolparna eller snusmumrikens packning. I Snusmumrikens hängmatta kan man också, liksom i fiskenätet träna på balansen eller koppla av en stund efter lek och aktiviteter.

Även bron bjuder in till lek och fantasi som t ex att leka kurragömma, att fiska eller bara sitta och dingla med benen. På andra sidan bron finns de en härlig sandlåda som även den tillgänglighetsanpassas. Utöver detta finns de rikligt med bänkar och en rymlig skräpkorg för dem som kanske har lite fika med sig och behöver slänga skräp.

Eftersom lekplatsen är liten och då den både ska uppfylla tillgänglighet för alla och uppnå säkerhetskraven för fallskydd kommer markbeläggningen utgöras av en gummiyta i grönt som ska symboliserar gräset och i blått för en bäck.

Vår förhoppning är att den lekplats ska bli något lite annorlunda, än våra andra mer traditionella lekplatser men fram för allt bidra till alla barns rätt till lek och fantasi.

Vi bifogar den enkla ritning och sammanställning av lekutrustningen som legat till grund för planeringen av lekplatsen.

Hälsar vänligen

Eva Wretling, Landskapsarkitekt
Parkintendent

Hägersten – Älvsjö stadsdelsförvaltning
Avdelningen för samhällsplanering

Telefonplan 30, box 490, 129 04 Hägersten
Telefon: 08-508 21 080
E-post: eva.wretling@stockholm.se
stockholm.se