Markis och solskydd

Skärmar och parasoller
Skärmar och parasoller används i första hand som solavskärmning på balkongerna. Parasoller som skruvas på balkongräcket kan vara lättare att hantera och anpassa efter solen än en markis.

Markiser
Markiser var vanligt på 1940-talet och olika modeller förekom. De vanligaste var raka med eller utan sidor. Utbudet av färger och mönster var inte så stort som idag. Det som främst skiljer dagens markiser från 1940-talets är konstruktionen. Idag används aluminium istället för smide vilket ger klumpigare dimensioner. På 1940-talet låg rullen ofta öppen utan kassett.

I vårt byggnadsvårdsprogram finns beskrivet vad som gäller för markiser. Markiser ska ha diskret utformning och vara anpassade efter byggnadens färgsättning. Följande modeller och färger är tillåtna att sätta upp. Markiser måste monteras av fackman.

  • Markis över balkong
    Vikarmsmarkis (terrassmarkis) utan kassett. Modellen ska vara rak utan sidor och utan volangkappa. Metalldelarna lackeras i samma kulör som fönstersnickerierna, d.v.s. vita. Kulör Sandatex 0015/93, äggskalsfärgad. Markis över balkong får ej vara bredare än balkongen.
    Terassmarkiser som monteras över balkonger på översta våningen saknar skydd från balkongplatta och sitter extra utsatt för regn och vind i och med sin höga placering på byggnaden. Dessa får därför utrustas med skyddande skärmtak, ej kassett, som ska lackeras i samma färg som övriga metalldelar.
  • Markis i fönsternisch
    Fallarmsmarkis (fönstermarkis), utan kassett, monteras i fönsternischen (inte över fönstren på teglet). Metalldelarna lackeras i samma kulör som fönstersnickerierna, d.v.s. vita. Kulör: Sandatex 0015/93, äggskalsfärgad.

Efter diskussion med markisleverantör, AMEX solskydd AB, som har inspekterat våra fönster och balkonger på plats har det framkommit att det idag finns lämpliga alternativ på marknaden som följer beskrivningen i byggnadsvårdsplanen. Ett avtal om 15 % rabatt förhandlats fram till föreningens medlemmar. Avtalet gäller tills vidare och utgår från deras listpriser som justeras från år till år.

(Prisexempel: Terrassmarkis Synphony mått 235 x 175, 11 500:- inkl montering)

Ansökan om tillstånd att montera markis
Vid användande av AMEX behövs inget tillstånd från styrelsen för att montera markis, det räcker med att anmäla att man satt upp en. Vill man däremot använda sig av annan leverantör krävs styrelsens godkännande.

Läs mer i vårt Byggnadsvårdsprogram >>

Länk till AMEX solskydd AB