En ny mer nyanserad info om fågelmatning !

Fågelmatning

Det är trevligt med fåglar, men ibland kan fågelmatning ställa till med problem. Att mata fåglar är tillåtet om det sker utan olägenhet för människor eller miljön. Det är inte nödvändigt att mata fåglar under vår, sommar och höst för att de ska överleva då mat finns i överskott i vår natur.

Mata fåglar på ett bra sätt

Använd ett fågelbord eller en fröautomat för att mata småfåglar. Se till att fåglarna inte kan hoppa omkring bland fröna, då deras spillning kan förorena fröna och sprida sjukdomar bland småfåglarna. Kom ihåg att se till att större fåglar inte kan äta frön direkt från fågelbordet.

Att tänka på

  • Fåglarna kan skräpa ner en hel del.
  • Om det blir för mycket fågelmat som trillar ner på marken så kan det dra till sig råttor.
  • Släng inte fågelmat direkt på marken. Det leder ofta till att duvor, kråkor och måsar dras till platsen och kan orsaka stora problem genom nedsmutsning av balkonger och gårdar, oväsen m.m. I värsta fall kan du få problem med sorkar och möss.
  • Mata inte duvor och måsar i närheten av bostadshus, direkt från lägenheten eller platser där många människor rör sig. Sådan matning leder väldigt ofta till klagomål.

 

Miljöförvaltningen är tydligen helt på vår linje fast det är inte deras mark.

När måsarna börjar komma så är detta extra viktigt. Vi bor dessutom nära naturen så det är lätt att mata en bit härifrån.